Een coaching traject bestaat meestal uit meerdere gesprekken van een uur tot anderhalf uur, die om de twee of drie weken plaatsvinden. De duur van een traject kan variëren. Het kunnen twee gesprekken zijn of meer over een periode van vier tot zes maanden. Voorafgaand hebben we een vrijblijvend online intakegesprek waarin we kijken wat je coachvraag is en of jij samen met mij een traject wil starten. Zo ja, dan bepaal jij of je fysiek wil afspreken of dat we het online verder voortzetten. Een combinatie van beide kan ook. Als coach luister ik naar je, vat ik samen wat ik je hoor zeggen en stel ik vragen. Dit verheldert zaken die spelen en/of maken deze inzichtelijk. Het maken van opdrachten thuis hoort er ook bij. Hetgeen wat daar uit komt, wordt in de gesprekken gebruikt.
Heb je behoefte aan één enkel gesprek, dan kan dat natuurlijk ook.
E-coaching is eveneens een optie. Dit bestaat uit enkel contact via email. Door elkaar steeds mails te sturen, werken we aan je coach vraag. Jij stuurt informatie over je vraag en aan de hand daarvan stel ik vragen en/of geef ik je opdrachten. Dit kan wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo. Indien gewenst kan ook vooraf of tussentijds een online-gesprek of live een 1-op-1 gesprek worden gevoerd.
De live 1-op-1 of online coaching kan ook worden gecombineerd met e-coaching of andersom.
Werkenergieanalyse: overzicht, inzicht en uitzicht
De Werkenergieanalyse is een instrument om de mate van bevlogenheid voor iemands werk in kaart te brengen (overzicht). Het instrument is ontwikkeld om op individueel niveau inzicht te geven in de energie- en stressbronnen op het werk en je te laten te laten ontdekken op welke aspecten je wel of geen invloed hebt (inzicht). Hierdoor kan je bepalen welke acties je kan ondernemen om je bevlogenheid te vergroten. De vragenlijst van de Werkenergieanalyse kan je zelf online invullen. Wanneer alle vragen zijn beantwoord, ontvang je per mail een persoonlijke rapportage. Aansluitend volgt een coachgesprek waarbij je verbanden gaat zien en oplossingsgericht leert denken, waardoor je eigen regie gestimuleerd wordt. Tijdens het coachgesprek stel je een persoonlijk prioriteitenplan op, zodat je na afloop van het gesprek direct en doelgericht aan de slag kan (uitzicht). Voor meer informatie bekijk de brochure Werkenergieanalyse.
Zelfzorgprogramma
Het Zelfzorgprogramma zorgt ervoor dat je weer in balans komt en lekker in je vel komt te zitten. Het geeft je inzicht hoe je goed voor jezelf kan zorgen op verschillende vlakken. Op een manier die bij jou past. Aan het eind van het programma heb je een schema met activiteiten op de zeven gebieden van zelfzorg die je in de toekomst helpen om voor je zelf te blijven zorgen. Je gaat werken aan je vitaliteit. Je neemt de regie over je zorg voor jezelf. Je gaat dan jezelf coachen.
Het programma bestaat uit:
- het invullen van een vragenlijst
- 1 wandelsessie in de natuur
- 30 dagen met berichten voor jezelf
- 2 opdrachten
- 3 coachsessies
- het zelf schrijven van je zelfzorgplan voor jouw toekomst.
Voor meer informatie bekijk de brochure Zelfzorgprogramma.
Tarieven
De wijze waarop we het gesprek voeren, bepaalt het tarief:
Aangezien ik gebruik maak van de KleineOndernemersRegeling (KOR) wordt er vanaf 1 juli 2021 geen BTW berekend.
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachtraject als veel effectiever ervaren (Uit: data van NOBCO Coaching Monitor). Dit geldt voor zowel de persoonlijke ontwikkelingstrajecten als de loopbaancoaching. Informeer bij je werkgever, leidinggevende of personeelszaken.
Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hiervoor kun je contact opnemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst.
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.
Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van eventueel herstel en/of re-integratie. Je kunt met je UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar, waarmee je je coaching traject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV of neem contact op met je werkadviseur.
Voor zelfstandige ondernemers zijn de kosten voor coaching aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.